Het meest veelzijdige stukje….

groente! Dit keer geen stukje vlees of kip, want daar houd ik nou eenmaal niet van. De blaadjes vallen weer van de bomen, het wordt kouder en natter buiten, maar gelukkig zijn er dingen om de warmte in je leven te behouden (oké, dat klinkt wel heel cliché). Je kunt namelijk heerlijke warme gerechten maken waarvan je weer lekker opwarmt. Ik zal je vandaag een recept geven met mijn favoriete seizoensgroente: pompoen! 

Pompoen wordt vaak geassocieerd met Halloween en Thanksgiving (pumpkin pie). Deze groente is ontzettend veelzijdig en is een echte herfst- en wintergroente. De pompoen is familie van, je zou het bijna niet denken, komkommer en meloen. Je kunt ze vinden in allerlei soorten en maten, maar in de supermarkt vind je vaak de fles-pompoen en de hokkaido-pompoen. Pompoen is ontzettend gezond, zit vol vezels en is zoetig van smaak. Ik word altijd weer helemaal blij wanneer de supermarkt of groenteboer weer pompoen verkoopt. Het is zo’n ontzettend handige groente die je op talloze manieren kan klaarmaken en je kunt de pompoen ook nog eens heel lang bewaren. Zo kun je ze verwerken in een soep of een curry, maar je kunt ze ook koken, wokken tot ze zacht zijn (en naar wens pureren) en lekker in de oven roosteren met allerlei soorten kruiden. Bovendien zijn ze ook nog eens heerlijk om te verwerken in muffins of taarten (pumpkin pie). Hier één van mijn favoriete recepten waar ik ontzettend blij van word en het is ook nog eens supersnel klaar!

Pompoen-puree:

Ingrediënten voor twee porties:

– 1/2 biologische (fles of hokkaido) pompoen
– 1(rode) ui
– 1-2 tenen knoflook
– 1/2 bouillonblokje
– 1/2 tl djintan
– evt. wat sambal (naar smaak)
– Wok of hapjespan

– Was de pompoen, verwijder de pitten en de schil. Snij vervolgens de halve pompoen in stukjes (hoe kleiner de stukjes, des sneller ze gaar zijn).
– Snij vervolgens het uitje en knoflook in kleine stukjes
– Neem een wok of hapjespan en voeg wat olie toe en fruit de ui.
– Voeg dan de djintan toe en laat het een paar tellen mee bakken (zo komen de smaken vrij)
– Voeg vervolgens de pompoen en de knoflook toe.
– Daarna voeg je een klein laagje water toe (ik doe dit op gevoel) met het halve bouillonblokje zodat de pompoen gaar kan stomen. Leg een deksel op de pan.
–  Roer de pompoen zo nu en dan om. Na 10 minuten zou de pompoen al een beetje zacht moeten zijn.
– Zorg dan dat je regelmatig met een vork de pompoen alvast prakt en omroert.
– Na 25-35 minuten zal de pompoen helemaal zacht zijn en een grove puree geworden zijn.
– Prak eventueel even goed na, wanneer er nog hardere stukjes in zitten.
Voilá, en je pompoenpuree is klaar. Ik eet dit vaak met wat zilvervliesrijst en een vegaburger of vis. Maar je kunt dit ook heel goed als bijgerecht eten met aardappeltjes en een stukje (vega)vlees. Je kunt ook eens afwisselen met kruiden en specerijen🙂 Oneindig veel mogelijkheden, dus.
Bovendien zou ik je nog een recept willen geven die het ook écht waard is om eens uit te proberen. Het is wat meer werk, maar het is het dubbel en dwars waard: pompoencurry.

Ik hoop dat dit recept je ook enthousiast gemaakt heeft om ook eens aan de slag te gaan met pompoen. Het hield mij een lange tijd tegen, omdat het zo’n gekke harde groente is (zal dat wel gaar worden? en dat smaakt toch raar?). Wat vind jij van pompoen? Zoja, wat zijn jouw favoriete gerechten met dit veelzijdige stukje groente?

3 gedachtes over “Het meest veelzijdige stukje….

  1. pompoen is een super groente, wie last heeft van koude handen (niet alleen in de winter) of wie een tekort heeft aan rode bloedcellen kan van deze kwalen gemakkelijk af geraken door pompoen te eten. Pompoensoep met wat miso op de nuchtere maag bijvoorbeeld geeft een enorme kick, bloed aankweken kan door pompoensoep met een rauwe eierdooier op de nuchtere maag te drinken. Wie bloedworst lust, kan de eierdooier door een stuk bloedworst in de soep vervangen. Ik gebruik pompoen niet alleen voor de soep maar ook als groente, gebakken, gestoomd, gepureerd en af en toe maak ik een lekker pompoenbrood voor bij de soep.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s